24. dirka po Sloveniji 15. junij - 18. junij

Sam Bennett je začel in končal z zmago, skupno slavi njegov klubski tovariš Rafal Majka [REZULTATI]

Irec Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) je znova slavil! Danes je v Novem mestu osvojil že svojo drugo etapno zmago na dirki Po Sloveniji, tokrat po bitki z Britancem Markom Cavendishom (Team Dimension Data). Bennettov sotekmovalec Rafal Majka pa je pričakovano skupni zmagovalec dirke. Vzdušje ob cestah je bilo neverjetno, še posebej v Novem mestu in tudi Šentjurju, kjer so prebivalci pripravili izjemen pozdrav za vse kolesarje.

Ekipa Bora-Hansgrohe bo Slovenijo zapustila z vrsto prijetnih vtisov ter polno vrečo trofej – zmagali so na treh izmed štirih etapah ter osvojili tri izmed štirih majic! Njihova tekmovalca Sam Bennett in Rafal Majka sta v središču pozornosti, ampak zasluge za uspeh gredo celotni ekipi, ki je odlično dirkala na čisto vseh etapah. V Slovenijo so prišli po zmago in zmagali so v polnem pomenu besede!

Sam Bennett je danes v Novem mestu »odšprintal« Marka Cavendisha (Dimension Data): “Danes je bilo zelo težko. Fantje so opravili resnično dobro delo, ko so branili majico in nadzirali nadzor. V izteku etape nismo imeli veliko naših kolesarjev, poleg tega pa so bili ostali še zelo sveži in tempo je bil visok. Cilj je bil tehničen, zato je bilo malce nevarno in malo me je skrbelo. Fantje so dobro poskrbeli zame in ob začetku zadnjega kilometra sem se začel premikati v ospredje. V desnem ovinku so šli vsi na desno stran ceste, mi smo se znašli na zunanji strani ceste. Nato smo šli v levo in znašel sem se v samem ospredju. Prvi sem bil na zadnjem desnem ovinku. Pustil sem malo prostora, zato da sem ga [Marka Cavendisha] lahko napadel preko mostu in v zadnjih 200 metrih napadel z vso močjo. Resnično sem ponosen na ekipo, ki je opravila odlično delo in rad bi se jim zahvalil za vso pomoč.” Sam je komentiral tudi zaključni boj s Cavendishom: “Imel sem nekaj sreče. Rudi [Selig] je odlično pripravil teren v zadnjih metrih ... Ljudje lahko vozijo vozijo z določeno hitrostjo, hitreje ne gre. Moral sem samo ohraniti hitrost s katero so me pripeljali do šprinta.“ Mark je bil z drugim mestom zadovoljen in po dirki je dejal, da bi se še rad vrnil v Slovenijo.

Sam Bennett je osvojil tudi rdečo majico najboljšega kolesarja po točkah.

Etapa od Rogaške Slatine do Novega mesta je bila mirna do zadnjih 40 kilometrov – do zaključnih krogov v Novem mestu in okolici. Šest ubežnikov se je od glavne skupine ločilo že v začetku etape, toda proti ekipam Bora-Hansgrohe, Orica-Scott and Bahrain-Merida, ki so pripravljale teren za svoje šprinterje niso imeli nobenih možnosti. V glavnini je svoje delo odlično opravil tudi Poljak Rafal Majka in ubranil zeleno majico ter s tem osvojil tudi edinstven pokal – 3D repliko 5200 starega kolesa, ki so ga našli na Ljubljanskem barju. Rafal Majka: “Težka dirka je za nami, vesel sem, da sem zmagal. Zmagali smo tudi tri majice, tri etape. Opravili smo izjemno delo, ne samo jaz, ampak cela ekipa. Noge so kar dobre, čakam še na pravo pripravljenost za dirko po Franciji. Vse štiri etape v Sloveniji so bile ravno pravšnje. Danes sem kar malo trpel, ni bilo lahko.”

Belo majico je zasluženo osvojil Tadej Pogačar, ki je s svojo ekipo Rog-Ljubljana tudi danes vozil povsem suvereno in ostal. “Celoten dan je potekal brez težav, lepo smo se pripeljali do cilja. Bili smo pripravljeni na napade, a napadov ni bilo. Tako sem se vozil v sredini skupine in pripeljal majico do cilja. To je zame prva tovrstna kategorizirana dirka, na njej sem izbral veliko izkušenj. Veliko je bilo tudi medijskega zanimanja, a je bila lepa dirka.,” je povedal Tadej po koncu današnje etape. Danes ni bil v ospredju, belo majico je osvojil z odličnim nastopom na včerajšnji etapi na Rogli.

Najboljša ekipa dirke je Nippo-Vini Fantini iz Italije.

Direktor dirke Bogdan Fink je glede na videno seveda upravičeno zadovoljen: “Dirko ocenjujem zelo pozitivno. Ogromno ljudi po celem svetu si je ogledalo našo državo kot potencialno turistično destinacijo. Na vseh straneh, digitalnih komunikacijah in objavah v medijih so nam objave narasle za 10- do 15-krat. Predvsem nas veseli, da so to večinoma ljudje iz tujine, ki jih zanima dirka po Sloveniji. To se pravi, da je projekt dosegel svoj namen.

Odzivi z vseh strani so izredno pozitivni. Sedaj je treba narediti analizo z vsemi udeleženimi, katerim se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje. Po analizi bomo videli, kako naprej in kam bomo peljali dirko. Naš cilj je, da najprej končamo s 24. dirko in se potem ozremo naprej. Poudariti moram, da brez skupine Adria Mobil zgodovinski prelomni trenutek s prenosom na Eurosportu ne bi mogli izpeljati.”

24. dirka Po Sloveniji je končana, bila je polna presežkov in prvič v zgodovini s prenosom v živo na kanalu Eurosport. V letu 2018 sledi okrogla obletnica in zagotovo bo zelo posebna!

Avtor fotografij je Vid Ponikvar / Sportida

#FightForGreen