24. dirka po Sloveniji 15. junij - 18. junij

Iz tehničnega zakulisja televizijskega prenosa – in kako funkcionira slovensko-špansko-nizozemska naveza? Pravzaprav – fantastično!

Za promocijskim bumom, ki ga doživlja Slovenija v zadnjih štirih dneh s prenosom 24. kolesarske zelene pentlje preko televizijskih ekranov Evrosporta in slovenske nacionalne televizije, se pravzaprav skriva izjemno veliko zelo natančnega in predvsem dobro organiziranega dela številnih ljudi. Za nekatere tovrstno sodelovanje na terenu, »v živo«, poteka celo prvič, zato dejstvo, da je Slovenija tako dobro videna »iz zraka«, pravzaprav zasluži še posebno pohvalo in vse čestitke!

Sliko kolesarske karavane, ki je startala v četrtek v Kopru in bo danes prispela na cilj v Novo mesto in sprotna dogajanja med dirko ves čas spremljata dva »nacionalkina« glasova: televizijskega športnega komentatorja Tomaža Kovšce in strokovnega komentatorja v studiu, sicer izjemnega kolesarskega strokovnjak, Martina Hvastije. Z odličnimi »raporti«, kot pravijo v novinarskem žargonu, pa slovenskim televizijskim gledalcem ves čas »streže« športni novinar David Čermelj. Iz pariškega studia Evrosporta sliko Slovenije, ki gre v svet, komentirata dva kolesarska športna strokovnjaka, Phillipe Celieres in Magnus (Maggy) Bäckstedt. V slovenski televizijski ekipi je več kot 50 ljudi, ki pri tem sodeluje s špansko producentsko hišo ISBTV ( International Sport Broadcasting TV), le ta pa ta hip izvaja neposredno produkcijo prenosa z nizozemskim partnerjem North East Pennsiylvania Netherlands. V slednji ekipi je na terenu 20 Nizozemcev, ki skupno delo s slovenskimi kolegi opravljajo pod taktirko španske režiserke Ursule Romero.

Ob reportažnih vozilih ene in druge ekipe za realizacijo slike zelene Slovenije in dogajanja med samo kolesarsko dirko so na slovenskih cestah ves čas v spremstvu dirke trije snemalci na motorjih, od koder se oddaja signal v helikopter, od tam naprej v letalo nad njim in še naprej do satelita. Od tam nazaj gre signal do sprejemnikov televizijskih signalov v reportažnih vozilih in na to naprej do televizijskih sprejemnikov milijonov gledalcev po vsem svetu. Helikopter je prav tako opremljen s posebno žiroskopsko kamero, »na tleh« pa za celotno sliko dogodka skrbijo še štirje snemalci. Piko na »i« dodajo še slovenski strokovnjaki za grafiko podjetja STING Trade. Tako lahko boj kolesarskih matadorjev 24. dirke Po Sloveniji lahko gledalci televizijskega prenosa vidimo in spremljamo pravzaprav iz vseh zornih kotov in z vsemi potrebnimi informacijami v sliki, zvoku in besedi. Skratka, gre za izjemno ozadje, tehnično poglobljeno in dovršeno sodelovanje pri produkciji enega dogodka, ki je v teh dneh približal Slovenijo svetu v vseh pogledih. Za njegovo organizacijo pa stoji Kolesarski klub Adria Mobil s svojimi zvestimi pokrovitelji in partnerji in preko tisoč ljudi, ki skrbijo, da tudi sam potek kolesarske dirke poteka brezhibno.